Tarihi kilise gün yüzüne çıkıyor: 30 mezar bulundu

Listra Antik Kenti’nde Yapılan Kazı Çalışmaları Sürüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi’nin destekleriyle Hatunsaray ve Botsa Mahallesi’nde bulunan antik höyükte kazı çalışmaları bu yıl başlatıldı.

NEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu’nun başkanlığını yaptığı kazı çalışmaları, Listra adıyla bilinen antik kentin Hristiyanlığın yayılmasında önemli bir rol oynayan Aziz Pavlus’un ziyaret ettiği ve mucizeler gösterdiği yer olmasıyla dikkat çekiyor.

Listra höyüğünde Batılı sanatçıların eserlerinde de yer alan bir kilisenin kalıntıları gün yüzüne çıkarılmıştır. Ayrıca, kilise çevresinde önemli eserler bulunmuştur.

Mimiroğlu, Listra Antik Kenti’nin Roma dönemine ait bir yerleşim yeri olduğunu belirterek, buranın Likaonya eyaletinde önemli bir kent olduğunu ve Aziz Pavlus’un sıkça ziyaret ettiği bir yer olduğunu ifade etmiştir.

Mimiroğlu ayrıca, kazı çalışmalarının ilk aşamasının tamamlandığını ve Listra Kilisesi olarak adlandırılan yapının üçte birlik kısmının gün yüzüne çıkarıldığını belirtmiştir. Kilisenin oldukça zengin bir süsleme programına sahip olduğu ve çevresinde bir mezarlık alanı bulunduğu da kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Kazı çalışmalarının Geleceğe Miras Projesi kapsamında desteklendiğini vurgulayan Mimiroğlu, kilisenin tamamının kazılmasını hedeflediklerini ve bu doğrultuda çalışmaların kesintisiz bir şekilde sürdürüldüğünü belirtmiştir.

Related Posts

Mutlak butlan nedir? CHP Kongresi için konuşulan siyasette mutlak butlan ne demek? Detaylı bilgiler

Mutlak butlan tartışması devam ediyor. Son günlerde Türk siyasetinin gündemine oturan ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kurultayı ile ilgili tartışmalarda sıkça duyulan mutlak butlan, anlamı ile merak konusu oluyor. Peki, hukuki bir kavram olan mutlak butlan ne anlama geliyor ve siyasetteki yansımaları neler? Mutlak butlanın tanımı, hukuki sonuçları ve CHP Kurultayı bağlamındaki önemi hakkında detaylı bilgiler

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girecek adaylar, sınav yerlerini öğrenmek için giriş belgelerine kilitlenmiş durumda. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Oda ve borsalarda uygulamalı eğitim

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve üniversite-sektör iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla 21 Nisan’da imzalanan “Meslek Yüksekokulları Eğitim İş Birliği Protokolü” kapsamında Türkiye genelinde 103 üniversitedeki 388 meslek yüksekokulu (MYO), bulundukları il ve ilçelerdeki TOBB’a bağlı 367 oda ve borsa ile eşleştirildi.

AYT’de müfredat dışı soru!

MEB’in öğrencilere okunmasını tavsiye ettiği, “100 Temel Eser” içinde ve müfredatta yer almayan, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki ekonomik yolsuzluklar ile bunu ortaya çıkarmaya çalışan gazeteci Mahmut Ersoy’un öldürülmesini konu alan Attila İlhan’ın, “Kurtlar Sofrası” adlı romanından soru soruldu.

Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

Her hafta cuma günü yayımlanan bu ajandada, o hafta İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılacak sanat etkinlikleri derleniyor

Son ders zili yarın çalacak: Yaklaşık 20 milyon öğrenci yaz tatiline giriyor

Yaklaşık 20 milyon öğrenci için yarın ders zili bu kez yaz tatili için çalacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrenciler, 2024-2025 eğitim öğretim yılını tamamlayarak 79 günlük tatil sürecine girecek. Karnelerin dağıtılmasıyla birlikte öğrenciler uzun bir maratonun ardından dinlenmeye çekilecek. Yeni eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül 2025’te başlayacak.