Araştırma: Demir Çağı’nda erkekler iç güveyi olarak yaşıyordu

Trinity College Dublin Araştırması: Geçmişte Kadınların Gücü Ortaya Çıktı

Trinity College Dublin’den Dr. Lara Cassidy‘nin liderliğindeki araştırma ekibi, antik yerleşimlerde “matrilokalite” uygulamasının yaygın olduğunu ortaya koydu.

TRT Haber’in, The Guardian’dan aktardığına göre; Dr. Cassidy, “Geçmişte kadınların yalnızca ev içi rollerle sınırlandığına dair yaygın bir alışkanlık var. Ancak bu çalışma, kadınların toplumdaki etkilerinin ve güçlerinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor,” dedi.

Araştırma, MÖ 100 ile MS 100 yılları arasında Britanya’nın güney kıyılarında yaşayan Durotriges kabilesine ait Dorset bölgesindeki mezar alanlarından elde edilen genom analizine dayanıyor. Bu alanlarda özellikle kadınların değerli eşyalarla birlikte gömüldüğü tespit edildi.

Cassidy, “Kadınların yüksek statüde olduğunu düşündüren bir bulgu,” dedi ve genetik verilerin bu tür analizlere derinlik kattığını vurguladı.

Araştırmada, incelenen bireylerin çoğunun aynı anne soyundan geldiği ve mitokondriyal DNA’larının benzer olduğu belirlendi. Buna karşılık erkeklerin Y kromozomları arasında büyük bir çeşitlilik bulundu. Bu durum, erkeklerin farklı topluluklardan gelerek kadınların ailelerine katıldığını gösteriyor.

(TRT Haber)

Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni!


Related Posts

18. İstanbul Bienali’nin mekânları duyuruldu: Şehrin ritmini sergi deneyiminin parçası hâline getiren bir rota

18. İstanbul Bienali’nin mekânları duyuruldu: Şehrin ritmini sergi deneyiminin parçası hâline getiren bir rota

YKS tercihleri ne zaman başlıyor? 2025 YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen süreçte tercih tarihleri, adayların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, YKS tercihleri ne zaman başlıyor? 2025 YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

ÖSYM (DGS) sınav giriş yerleri belgesi 2025 || ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınav yerleri belli oldu mu, ne zaman yayınlanacak?

DGS sınav giriş yerleri 2025 yılı oturumuna girecek adaylar tarafından bekleniyor. ÖSYM tarafından düzenlenen 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için geri sayım başladı. 20 Temmuz 2025 Pazar günü gerçekleşecek sınav için adaylar, sınav giriş yerlerini ve belgelerini merakla bekliyor. Önlisans eğitimini lisans programlarına tamamlamak isteyen binlerce adayın katılacağı DGS’de 2 yıllık önlisans programlarından 4 yıllık lisans eğitimine geçiş yapmak isteyenlerler ter dökecek. Peki, DGS 2025 sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri nasıl öğrenilir?

Mutlak butlan nedir? CHP Kongresi için konuşulan siyasette mutlak butlan ne demek? Detaylı bilgiler

Mutlak butlan tartışması devam ediyor. Son günlerde Türk siyasetinin gündemine oturan ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kurultayı ile ilgili tartışmalarda sıkça duyulan mutlak butlan, anlamı ile merak konusu oluyor. Peki, hukuki bir kavram olan mutlak butlan ne anlama geliyor ve siyasetteki yansımaları neler? Mutlak butlanın tanımı, hukuki sonuçları ve CHP Kurultayı bağlamındaki önemi hakkında detaylı bilgiler

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girecek adaylar, sınav yerlerini öğrenmek için giriş belgelerine kilitlenmiş durumda. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Oda ve borsalarda uygulamalı eğitim

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve üniversite-sektör iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla 21 Nisan’da imzalanan “Meslek Yüksekokulları Eğitim İş Birliği Protokolü” kapsamında Türkiye genelinde 103 üniversitedeki 388 meslek yüksekokulu (MYO), bulundukları il ve ilçelerdeki TOBB’a bağlı 367 oda ve borsa ile eşleştirildi.