Çanakkale’de valilik kararıyla sokak hayvanlarını beslemek yasaklandı: Evde beslemeye de kısıtlama getirilecek

Çanakkale’de Hayvan Hakları İçin Alınan Yeni Kararlar

Çanakkale’de sahipsiz hayvanlarla ilgili önemli bir adım atıldı. İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda, 5199 Sayılı Kanun gereği, sahipsiz köpeklerle ilgili bazı kararlar alındı. Artık köpeklerin toplanmaması halinde belediyelere ceza uygulanacak. Ayrıca konutlarda da hayvan bakımına kısıtlama getirildi. Sokak hayvanlarını besleyenlere de ceza kesilecek.

Atakan Alkış’ın haberine göre alınan kararlar doğrultusunda, Çanakkale genelinde sokakta sahipsiz hayvanları beslemek tamamen yasaklandı. Belediyeler, sahipsiz hayvanları toplayıp bakımevine yerleştirmekle yükümlü olacak. Hayvanları tekrar sokağa salan belediyelere hayvan başına 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanacak. Üstelik, sahipsiz hayvanların 2028 yılı beklenmeden toplanması kararlaştırıldı ve işlem hemen başlayacak.

Yeni kararlarla birlikte, sahipsiz hayvanlar için şu alanlarda besleme yapılması kesin olarak yasaklandı. Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) İl Müdürlüğü kararlarında şu ifadeler yer aldı: Yol kenarları, ormanlık alanlar, havalimanları çevresi, hastane, okul, kamu kurumları ve ibadethane çevresi artık yasak.

Konutlarda Hayvan Sayısına Sınırlama Getirildi

Yeni kararlar sadece sahipsiz hayvanları değil, evlerde beslenen hayvanları da kapsıyor. Konutlarda artık belirli sayıda hayvan beslenebilecek: Apartmanlarda en fazla 1 köpek ve 2 kedi, bahçeli evlerde en fazla 2 köpek ve 3 kedi, çiftlik ve arazi evlerinde en fazla 5 köpek ve 5 kedi.

Belediyelere Sorumluluklar Yüklendi

Belediyelere de büyük sorumluluklar yüklendi. Belediyeler, bütçelerinin en az %50’sini hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanları için ayırmak zorunda. Bu zorunluluğa uymayan belediye yetkilileri, 6 ay ila 2 yıl arasında hapis cezası alabilir.

DKMP Kararları Açıkladı

Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) İl Müdürlüğü, alınan kararlar doğrultusunda şu açıklamalarda bulundu: Şehirdeki sahipsiz köpekler bakımevlerinde tutulacak, sahiplendirilecek köpeklerin sayısı belirli sınırlar içinde olacak. Apartmanlarda 1 köpek, 2 kedi, bahçeli evlerde 2 köpek, 3 kedi, çiftlik ve arazilerde 5 köpek, 5 kedi sayısını aşmamak şartıyla besleme yapılacak. Sahipsiz hayvanların toplanması için 2028 yılı beklenmeyecek ve süreç anında başlayacak.

Barınaklar Yetersiz, Hayvanlar Nereye Gidecek?

Alınan kararlar hayvan hakları savunucularını endişelendiriyor. Çanakkale Belediyesi’ne ait hayvan barınağının kapasitesinin yetersiz olduğu biliniyor. Geçmişte barınaktaki koşullar sebebiyle hayvanların birbirlerine saldırdığı ve birbirlerini yedikleri haberleri medyaya yansımıştı. Barınaktaki kapasitenin toplanacak sahipsiz hayvanları barındırmaya yeterli olup olmadığı konusunda endişeler var.

Yetkililerden Açıklama Bekleniyor

Kararların uygulanmasına dair detaylı bir açıklama bekleniyor. Hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütlerinin konuya ilişkin resmi açıklamalar talep edeceği belirtiliyor. Çanakkale Belediyesi ve DKMP yetkilileri, barınak kapasitesini artırma ve hayvanlar için daha iyi şartlar sağlama konusunda atılacak adımları duyuracak.

İmza Kampanyası Başlatıldı

Yaşatacağız Platformu, change.org üzerinde yasanın geri çekilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Kampanya, 70 binden fazla imza topladı. Platformun açıklamasında; “Türkiye hayvan hakları açısından kritik bir süreçtedir. Şiddetin durdurulması ve sokak hayvanlarının haklarının korunması için Anayasa Mahkemesi’nden beklentiler büyüktür” denildi.

Related Posts

Ukrayna ordusu Herson bölgesinde bir apartmanı vurdu: Enkaz altında onlarca kişi var

Herson Bölgesi Valisi Vladimir Saldo, Ukrayna ordusunun Herson bölgesindeki Alyoşki kasabasında bir apartmanı vurduğunu, enkaz altında onlarca kişinin olduğunu belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bakan: İzmir yargı tarihinde biz hiç böyle bir şey görmedik!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bakan: İzmir yargı tarihinde biz hiç böyle bir şey görmedik!

Edirne’de tır sürücüsü aracında ölü bulundu

Manisa’dan yüklediği malzemeyi Edirne’ye getiren tır şoförü aracında ölü bulundu.

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.

CHP’den Bayrampaşa Belediyesi’ndeki istifalar hakkında açıklama: Suç duyurusunda bulunuldu

CHP’den Bayrampaşa Belediyesi’ndeki istifalar hakkında açıklama: Suç duyurusunda bulunuldu

Bayrampaşa Belediye Meclisi’nde CHP’li 2 üye partilerinden istifa etti

Bayrampaşa Belediye Meclisi’nde CHP’li 2 üye partilerinden istifa etti