Gözyaşı kanalı tıkanıklığı enfeksiyona neden olurken gündelik yaşamı olumsuz şekilde etkiliyor: Gereksiz operasyonlar tedaviyi zorlaştırıyor

Cumhuriyet Gazetesi Röportajı: Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi Üzerine Prof. Dr. Barış Yeniad İle Söyleşi

Cumhuriyet, gözyaşı kanalı tıkanıklığının sebeplerini, risk gruplarını ve yanlış tedavinin olumsuz sonuçlarını Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Barış Yeniad ile konuştu. Yeniad, “Gözyaşının fazla üretilmesi veya üretilen gözyaşının, gözyaşı kanallarının tıkalı olmasına bağlı dışarı akmasına epifora denmektedir. Öncelikle epifora nedeninin ortaya çıkarılması, gereksiz gözyaşı kanal ameliyatlarının yapılmasının önlenmesi amacı ile son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Barış Yeniad, hastaların gözyaşı kanalı tıkanıklığı sebebiyle gündelik yaşamlarında rahatsızlık duyduklarını belirterek, “Gözyaşı kanalı tıkanıklıklarında hastalar gözyaşı fazlalığından ve ellerinde devamlı mendil ile dolaşmaktan şikâyetçi olurlar. Uzun süreli gözyaşı kanalı tıkanıklıklarında tıkalı bölümde enfeksiyon üremesi nedeni ile ciddi göz enfeksiyonları meydana gelmektedir. Bu tür durumlarda hastalarda göz kapaklarında şişlik, kızarıklık ve ciddi göz ağrısı ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Yeniad, bu tür enfeksiyonların nadir de olsa görme kayıplarına sebep olabileceğine dikkat çekerek, “Bu nedenle kanal tıkanıklıklarında cerrahi tedavi mümkün olduğunca erken dönemde yapılmalıdır. Tedavide lazer veya açık cerrahi uygulanabilir” dedi. Yapılan işlemlere çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yeniad, “Gereksiz yapılan ameliyatlar maalesef gözyaşı kanalını daha da bozarak, şikâyetleri artırır ve başarılı sonuçlar alınmasını daha da zorlaştırır” diye ekledi.

Prof. Dr. Barış Yeniad, hastalıkta risk gruplarını sıralayarak, hastaların kadın yoğunluğunda olduğunu belirtti ve “Özellikle hastaların çoğunluğu kadındır, bunun nedeni anatomik varyasyonlardır. Bebeklerde kanal tıkanıklığı doğuştan olduğundan önlem alınması mümkün değildir. Ancak erken dönemde müdahale edilirse tedavi basit ve başarılıdır” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Uzmanı uyardı: ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerde astım artıyor’

Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Gazi Gülbaş son yıllarda gelir düzeyi düşük-orta ülkelerde astım vakalarında artış gözlemlendiğini ifade ederek, “Astım önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve doğru tedavi yaşam kalitesini artırır ve hayat kurtarır” dedi.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!