İYİ Partili Ayyüce Türkeş’in ‘Kürtçe’ açıklamasına suç duyurusu

Avukat Bişar Abdi Alinak, İYİ Parti Milletvekili Ayyüce Türkeş hakkında, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Kürtçe ile ilgili ifadeleri nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Türkeş, Genel Kurul’daki konuşmasında Osmanlı Türkçesinin Arapça, Farsça ve Türkçe kelimelerden oluştuğunu belirterek, “Bugün doğu ve güneydoğu bölgelerimizde Kürt vatandaşlarımızın konuştuğu dil, bilim insanlarının araştırmalarına göre bu üç dilin kelimelerinden meydana gelmiş ve 8 bin 200 kelimeden oluşan bir diyalekttir” ifadelerini kullanmıştı.

“ÜSTENCİ BİR BAKIŞ AÇISININ TEZAHÜRÜ”

T24’ün haberine göre avukat Bişar Abdi Alinak tarafından yapılan suç duyurusunda, Türkeş’in ifadelerinin ırkçı ve kutuplaştırıcı olduğu belirtilerek, “Dünya dilleri arasında yer alan Kürtçenin 918 bin 123 kelimelik bir dil haznesine sahip olduğu ve Hint-Avrupa dil ailesine mensup olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. Ancak, milletvekili Türkeş’in Kürtçeyi yalnızca 8 bin 200 kelimeyle sınırlı bir diyalekt olarak nitelemesi, bir halkın dilini ve varlığını yok sayan üstenci bir bakış açısının tezahürüdür” denildi.

Dilekçede ayrıca, bu tür söylemlerin tarihte yaşanan katliamlar ve asimilasyon politikalarını çağrıştırdığı vurgulanarak, “Bugün milyonlarca insanın günlük hayatında kullandığı bir dili yok saymak ve küçümsemek, halkı ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı bir söylemdir” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Yangın felaketinde ‘mucize’ görüntü: Zeytinlik sapasağlam kaldı

İzmir’de günlerce süren orman yangınında, küle dönen büyük bir alanın ortasında kalan zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgeye alevlerin ulaşmaması ilginç bir görüntü oluşturdu

Traktör ikiye bölündü: 1’i ağır 2 yaralı

Gaziantep’te TIR ile çarpışan traktör ikiye bölündüğü kazada 1’i ağır 2 kişi yaralandı.

Gözaltındaki Muhittin Böcek’in oğlu Gökhan Böcek ve eski gelini Zeynep Kerimoğlu hakkında da gözaltı kararı!

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca, “rüşvet” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek gözaltına alındı. Böcek’in oğlu Gökhan Böcek ve eski gelini Zeynep Kerimoğlu hakkında da gözaltı kararı verildi.

Afrika üzerinden geliyor! Bugün başlıyor: Sıcaklıklar 40 dereceyi aşacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkacağını belirterek vatandaşları günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaya çağırdı.

İzmir Buca’daki yangının çıkış anı görüntülendi: Akılalmaz sorumsuzluk pes dedirtti!

İzmir’in Buca ilçesinde başlayarak diğer ilçelere sıçrayan orman yangınının çıkış anı görüntüsü ortaya çıktı. Kaçak bir inşaatta yapılan kaynak işlemi sırasında çıkan yangına ilişkin gözaltı sayısı 5’e yükseldi.

Manavgat Belediyesi’ne operasyon: Belediye Başkanı hakkında gözaltı kararı

Son dakika: Manavgat Belediyesi’ne operasyon… belediye Başkanı Niyazi Nefi Kaya ve 35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.