Sağlık Bakanlığı yutulabilir mide balonunu yasakladı

Sağlık Bakanlığı, Yutulabilir Mide Balonlarını Yasakladı

Sağlık Bakanlığı, yeni yılın ilk haftasında, Türkiye’de zayıflamak için sıklıkla tercih edilen ‘yutulabilir mide balonları’nı yasaklama kararı aldı. Kararın detayları Hürriyet’ten Özge Eğrikar’a verilen bilgilerle ortaya çıktı.

Türkiye Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, yaptığı açıklamada, “Uygulama kolay olduğundan genel cerrahi ve gastroenteroloji dışındaki uzmanların da yaptığı ve uygun olmayan koşullarda takıldığı gözlenince Avrupa’da yasaklandı. Türkiye de yasağa riayet etti” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Banlı, bu yöntemi detaylı bir şekilde anlatırken, uyarılarda da bulundu. Balonun mide içinde şişerek 5-6 ay sonra kendiliğinden eridiğini belirten Banlı, reklamların çok yapıldığını ve talebin fazla olduğunu ancak işlem sırasında bazı risklerin atlandığını vurguladı.

2024 yılında Türkiye’de 6 bin 500 kişiye, Avrupa’da ise 25 bin kişiye bu uygulamanın yapıldığını belirten Prof. Dr. Banlı, AB Komisyonu’nun yutulabilir mide balonları ile ilgili nihai kararını 9 Şubat’ta vereceğini ifade etti.

Hayatınızın Aşkını Bakteriler Seçiyor Olabilir Mi?

Uzmanlar, hayatınızdaki aşkı belirleyen bakterileri anlatıyor. Detayları Bakterin Kadar Yaşa programında bilim insanı Ali Rıza Akın paylaşıyor.

Related Posts

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar. 

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı enfeksiyona neden olurken gündelik yaşamı olumsuz şekilde etkiliyor: Gereksiz operasyonlar tedaviyi zorlaştırıyor

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Uzmanlar, özellikle bebeklik çağında erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yaptı.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.