Talep daraldı, iplikte dış açık azaldı

Türkiye İplik Sektöründe Önemli Bir Dönüşüm Yaşıyor

Türkiye, dünya iplik ihracatında yaklaşık yüzde 20 pay ile beşinci sırada yer alırken, 2024 yılında iplik sektöründe önemli bir dönüşüm yaşandı. Ekonomi haberlerine göre, genel tekstil sektörünün aksine, iplik ihracatında yüzde 5 artış kaydedilerek 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2022’de 4 milyar dolar, 2023’te 2,8 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşen iplik ithalatı ise geçen yıl yüzde 20’ye yakın düşüş göstererek 2,4 milyar dolara geriledi.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin dünya iplik ithalatı sıralamasında da etkisini gösterdi. Daha önce ikinci sırada yer alan Türkiye, 2024 itibarıyla üçüncü sıraya geriledi. Ayrıca, yıllar içerisinde bazı dönemlerde 2 milyar dolara yaklaşan dış ticaret açığı, tüm yılların en düşük seviyesi olan 138 milyon dolara kadar düştü. Sektör temsilcileri, söz konusu alanda iyileşmenin süreceğini belirtirken en büyük sorunun ise yüzde 40’lara yaklaşan ve suiistimal edildiği iddia edilen Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ülkeye giren iplikler olduğunu ifade ediyor.

Related Posts

Zirai Don Komisyonu Manisa’da: Üzüm bağlarında incelemeler yapıldı

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, nisan ayında meydana gelen zirai donun Manisa’daki üzüm bağlarına etkisini yerinde inceledi. Komisyon, don olayının sonuçlarını araştırmak, üretici ve ürünlerin uğradığı zararları tespit etmek ve …

Tarımsal hasılada rekor! Bakan Yumaklı açıkladı: Dünyada ilk 7 ülke arasına girdik

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Tarımsal hasıla 2024’te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıkarak rekor kırdı, böylece dünyada ilk 7 ülke arasına girdik” ifadelerini kullandı.

29 milyar $ turizm kaybı

Dünyanın dört bir yanında turizm sektörü 2025 yazında güçlü bir toparlanma yaşarken, ABD bu yükselişten dışlanmış görünüyor.

Kara para soruşturması: 4 dev bankaya ceza kesildi

Singapur, kara paraya ilişkin yürüttüğü soruşturmada önemli bir karara vardı. 2023 yılında başlattılan geniş kapsamlı kara para aklama soruşturmasının ardından, aralarında UBS Group, Citigroup, Julius Baer ve Credit Suisse gibi finans devlerinin de …

Yeni ev alacakları da ilgilendiriyor: Tapu harcı artıyor

İstanbul’da emlak rayiç bedelleri yeniden hesaplandı. Bazı bölgelerde metrekare fiyatları 10 katına çıktı. Bu artış, hem emlak vergisi hem de tapu harçlarını doğrudan etkiliyor.

Tapu sahiplerinin cebinden daha fazla para çıkacak! İki farklı ödeme yükseliyor

İstanbul’da emlak rayiç bedelleri büyük değişiklikler gösteriyor. Bazı semtlerde rayiç bedelleri 10 kat artarken, bu durum hem ev sahiplerini hem de yeni ev almak isteyenleri etkileyecek.