Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Teknolojiekrani

Teknolojiekrani için hızlı ve güncel haberler

Teknolojiekrani

Teknolojiekrani için hızlı ve güncel haberler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Img
Haber

Emekli maaş zammında kara müjde: Zam farkları ne zaman yatacak?

By Serkan Çelik
18 Temmuz 2026 3 Min Read
Emekli maaş zammında kara müjde: Zam farkları ne zaman yatacak? için yorumlar kapalı

Açlık sınırının 35 bin TL’ye dayandığı bir ekonomik ortamda, emeklilerin aldıkları maaşla geçinebilmesi artık neredeyse imkansız hale geldi. Geçinemeyen yüz binlerce emekli, evine ekmek götürebilmek amacıyla ilerlemiş yaşlarına rağmen çalışmaya devam ediyor.

Durum böyleyken, emeklilere yönelik bir iyileştirme yahut refah payı artışı hükümetin gündeminde yer almıyor. Öyle ki bu yıl SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ilk 6 ayda yüzde 17,76 oranında bir zam farkı verildi. Ancak bu fark sadece geçmiş 6 aylık dönemin kayıplarını kapatmaya yetecek; önümüzdeki 6 ayda ise enflasyon karşısındaki uçurum giderek daha da açılacak.

Emeklilerin kafasını kurcalayan ve mağduriyet yaratan en büyük sorunlardan biri de “kök aylık” meselesi oldu. Kök aylık; bir emeklinin SGK sisteminde kayıtlı olan, yıllar içindeki prim ödemeleri ile gün kazançlarına göre belirlenen gerçek maaşıdır. Emeklilerin yaşadığı kök aylık sorunu, bu gerçek maaşların devlet tarafından belirlenen taban aylık seviyesinin altında kalmasıyla senelerdir kronik bir hal aldı.

Örnek vermek gerekirse: Kök maaşı 17 bin TL olan bir emeklinin, yüzde 17,75’lik zamla alacağı tutar normalde 20 bin 17,5 TL olmalı. Ancak taban aylık uygulaması nedeniyle maaşlar yine sınırda kalıyor.

En düşük emekli maaşları (taban aylık) yasal bir düzenlemeyle seyyanen yükseltiliyor. Her sene olduğu gibi AK Parti kanadı, bu sorunu kökten çözmek yerine TBMM’de geçici yasal düzenlemeler yapma yoluna gidiyor.

3 Temmuz’da netleşen maaş zam farklarında en düşük emekli aylığı için düzenleme tam 11 gün sonra Meclis’ten geçerek yasalaştı. Ancak Meclis’ten geçse de emeklinin hayatında ne değişecek? Milyonlarca emekli, yüksek enflasyonun altında ezilmeye ne yazık ki devam edecek.

Netleşen maaş farkları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandığında tam anlamıyla yürürlüğe girmiş olacak.

Son günlerde iktidara yakın medyanın, 17 Temmuz’da başlayan normal emekli maaşı ödemelerini “zamlı maaşlar yatıyor” şeklinde servis etmesi ise kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Çünkü en düşük emekli aylığı alanlar şu anda zamlı maaşları alamıyor. Diğer üzerinde olanların farkları sadece yatırıldı.

Çünkü zam farklarının bu ayki maaş takvimine yetişmesi zor görünüyor; ödemelerin yapılabilmesi için öncelikle Cumhurbaşkanlığı onayının Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. En düşük emekli maaş zam farklarının Ağustos ayında olması Ankara kulislerinde bekleniyor.

Emekliler, kök aylık sorununun her yıl geçici formüllerle geçiştirilmesinden oldukça rahatsız. Bu konuda iktidardan kalıcı ve adil bir düzenleme talep ediliyor. Maaşlar arasındaki adaletsizlik gün geçtikçe büyürken, bazı emekli grupları ise “seçim” sandığını işaret ederek iktidara yönelik uyarılarını açıkça dile getiriyor.

Author

Serkan Çelik

Follow Me
Other Articles
Acun ilicali ile aziz yildirim yonetimi arasinda kriz buyuyor hukuki surec basliyor aMkeuhpF
Previous

Acun Ilıcalı ile Aziz Yıldırım yönetimi arasında kriz büyüyor: Hukuki süreç başlıyor

Img
Next

Fenerbahçeli İsmail Yüksek’in gelin alması gündem oldu

SON YAZILAR

  • Uluslararası öğrencilere 2 yıl ikamet izni
  • İkinci el araç alırken bildiğiniz tüm kuralları unutun: Artık sadece ekspertiz yetmiyor
  • WhatsApp Android İçin Medya Görüntüleyici Arayüzünü Yeniliyor
  • Ekonomik güven Temmuz’da arttı
  • Beyin kadar hızlı ‘çip’
  • Altın ve gümüş artık dijital ortamda
  • Rusya, Telegram’ın kurucusu için yakalama kararı çıkardı
  • Haluk Levent’ten Bahçeli’ye çağrı: “245 milyon doların dökümlerini açıklatın”
  • Beykoz Belediyesi’nin Cumhur’a ilgisi: MHP heyetini ağırladı
  • YENİ Parti ilk YDK toplantısını yaptı

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (861)
  • Ekonomi (66)
  • Haber (295)
  • Sağlık (80)
  • Teknoloji (44)
Copyright 2026 — Teknolojiekrani. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
adana escort