Ani sıcaklık değişiklikleriyle hastalıkların yanı sıra depresyon da tetikleniyor: Mevsim geçişine dikkat

Mevsim geçişleri, ani sıcaklık değişiklikleri nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar bu dönemde, uyku düzeni ve beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli olan noktaları sık sık dile getiriyor.

Cumhuriyet, mevsim geçişleri sırasında alınabilecek önlemleri enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştu.

Köksal, ani sıcaklık değişikliklerinin bağışıklık sistemini zorlayarak vücudu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız duruma getirdiğini söyledi. Köksal, “Özellikle grip, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu hastalıkları bu dönemlerde artıyor. Nisan ayı gelmesine rağmen hem erişkinlerde hem çocuklarda başta grip olmak üzere solunum yolu hastalıkları bu sene yoğun olarak devam ediyor” ifadelerini kullandı.

SİSTEMİ ZAYIFLATIYOR

Gün ışığı süresinin değişmesinin melatonin ve serotonin seviyelerini etkileyerek uyku düzenini ve ruh durumunu etkilediğini söyleyen Köksal, “Güneş ışığının azalması ve uzun süren yağışlı, bulutlu havalar depresif duygulara yol açabilir. Hızlı sıcaklık değişimleri, vücudun kortizol seviyelerini etkileyerek stres seviyesini yükseltebilir. Stres, bağışıklık sistemini zayıflatır ve uyku problemlerine sebep olur. Yeterince uyku alamamak ise sinirlilik haline ve konsantrasyon güçlüğüne yol açabilir” dedi.

Köksal, bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme şeklinin de önemli olduğunu belirterek “Günde en az 2-2 buçuk litre su içmek, toksinlerin atılmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. C vitamini, D vitamini ve çinko gibi bağışıklık sistemini destekleyen besinlere yönelinmeli” dedi. Köksal, 7-9 saat kaliteli uykunun bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve vücudun yenilenmesine yardımcı olduğunu söyleyerek “Düzenli uyku, melatonin seviyelerini dengeleyerek vücudu mevsim değişikliklerine daha iyi adapte eder” dedi.

RİSK GRUPLARI GRİP AŞISI OLMALI

Köksal risk gruplarının her sene grip aşısı olması gerektiğini belirterek risk gruplarını şöyle sıraladı:

– 65 yaş ve üzeri

– Çocuklar ve bebekler

– Kalp-damar hastaları

– KOAH ve astım hastaları

– Diyabet hastaları

– Hipertansiyon hastaları

– Bağışıklık sistemi zayıf olanlar

– Depresyon ve anksiyete hastaları

– Bipolar bozukluk hastaları

– Hamile kadınlar

– Dış mekânda çalışanlar (işçiler, sporcular, çiftçiler)

Related Posts

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.