Tarihi bir dönüm noktası… 12 bin yıl önce nesli tükenmiş türü yeniden hayata döndürdüler!

Ulukurtlar, 13 Bin Yıllık DNA İle Yeniden Canlandı!

Romulus, Remus ve Khaleesi isimli kurtlar, ABD’de özel bir alanda koruma altında tutuluyorlar. Ben Lamm, şirketin CEO’su, “13 bin yıllık diş ve 72 bin yıllık kafatasından elde ettiğimiz DNA ile sağlıklı Ulukurt yavruları oluşturduk,” dedi.

Daily Mail’de yer alan habere göre; Colossal ekibi, Ohio’dan Sheridan Pit ve Idaho’dan American Falls bölgelerinden elde ettikleri fosil kalıntılarından antik DNA çıkardılar ve gri kurtların DNA’sıyla birleştirerek genetik kodu yeniden oluşturdular.

Somatik hücre nükleer transfer yöntemi kullanılarak klonlama süreci gerçekleştirildi. Vücut hücresinden alınan DNA, çekirdeği çıkarılmış yumurta hücresine aktarıldı ve elde edilen embriyolar taşıyıcı canlılara yerleştirildi.

Üç farklı hamilelik sonucu doğan yavrular, genetik olarak 15 farklı Ulukurt genini taşıyorlar. Bu genlerin 10 bin yıldır hiçbir canlıda aktif olmadığı belirtiliyor.

Colossal’ın Baş Bilim Sorumlusu Dr. Beth Shapiro, bu sürecin paleogenetik alanında büyük bir adım olduğunu belirtti. “Mükemmel bir referans genomu olmadan eski DNA’yı tekrar inşa etme yöntemimiz, paleogenom çalışmalarında yeni bir standart oluşturdu,” dedi.

Ulukurtlar, gri kurtlardan yaklaşık yüzde 25 daha büyük, daha kalın beyaz kürke ve daha güçlü çenelere sahip hayvanlardı. Genellikle at ve bizon gibi büyük hayvanlarla beslenirlerdi ve diyetlerinin en az yüzde 70’ini etten alırlardı.

Colossal, daha önce mamut DNA’sını kullanarak tüylü fareleri oluşturmuştu. Şirketin nihai hedefi ise mamutları da tekrar hayata döndürmek. Bu gelişmelerin, nesli tükenen türler yanı sıra tehlike altındaki türlerin korunmasında da kullanılabileceği belirtiliyor.

Dr. Christopher Mason, “Ulukurtların geri getirilmesi sadece bilimsel bir başarı değil, aynı zamanda insanlığın yaşamı koruma sorumluluğunun bir göstergesidir. Bu teknoloji, ileride nesli tehlikede olan birçok türün korunmasında da kullanılabilir,” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Yapay zekanın sızamayacağı bir altyapı geliştirildi

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan internet altyapısı şirketi Cloudflare, “internetin kurallarını değiştirdiğini” söylüyor.

BMW, Mercedes ve VW’den ortak hamle: Çinli rakipler için oyun değişiyor!

Yıllarca birbirlerine rakip oldular. Şimdi aynı masadalar… BMW, Mercedes ve Volkswagen, Çinli üreticilere karşı beklenmedik bir yazılım ittifakı kurdu.

Bilim adamları Ay’da trilyon dolarlık ‘hazine’ buldu

Yeni bir araştırmaya göre, Ay’daki 6 bin 500 krater, paladyum veya iridyum gibi diğer değerli cevherlerin yanı sıra önemli miktarda platin içeriyor.

YouTube Shorts’a Google Lens desteği geliyor

YouTube, kısa video platformu Shorts’a Google Lens özelliğini entegre edeceğini duyurdu. Bu yeni özellikle birlikte izleyiciler, Shorts videoları sırasında ekranı durdurup ilgilerini çeken bir nesne ya da yer üzerine tıklayarak Google Lens …

İkinci el otomobilde rüzgar tersine döndü: Nisan ayında zirve yaptı

Sıfır araç fiyatlarındaki artış ve yaklaşan yaz tatili dönemi ikinci el araç pazarını yeniden hareketlendirdi. Nisan ayında ikinci el otomobil satışları, mart ayına kıyasla yüzde 16.10 artarken, Nisan 2024’e göre yüzde 25.03 oranında arttı ve 644 bin 473 adede ulaştı.

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.