Uzakdoğu’dan Avrupa’ya hızlı teslimat: Türkiye transit üs haline geliyor

Küresel E-ticaret Büyümesi Türk Hava Kargo Sektöründe Artışa Yol Açtı

Küresel e-ticaret pazarındaki hızlı genişleme, Türk hava kargo sektörüne olumlu yansımalarını gösteriyor. Geleneksel kargo taşımacılığındaki düşüşe rağmen, özellikle Uzakdoğu merkezli e-ticaret sitelerinden gelen siparişler sayesinde, 2025’in ilk beş ayında Türkiye’nin havayolu kargo hacmi geçen yıla kıyasla %5’in üzerinde büyümüştür.

Türkiye’de faaliyet gösteren Çin merkezli Temu şirketinin ofis açması, ek vergi uygulamalarına rağmen teslimat sürelerinin kısalmasına ve bu büyümeye büyük katkı sağlamıştır. E-ticarete olan talepteki artış ve altyapı yatırımları, Türkiye’yi Asya ile Avrupa arasında önemli bir lojistik merkezi haline getirme potansiyelini arttırmaktadır.

YÜK TRAFİĞİ İLK 5 AYDA YILLIK BAZDA %5,1 ARTTI

Ekonomim yazarı Aysel Yücel’in haberine göre, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) verilerine göre, 2025 yılının Ocak-Mayıs döneminde hava kargo taşımacılığındaki hareketlilik dikkat çekici bir artış göstermektedir. İç hatlarda yük trafiği, bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,3 artarak 329 bin 668 tona yükselmiştir. Dış hatlarda ise yük trafiği %6 oranında artış göstererek 1 milyon 539 bin 714 tona ulaşmıştır. Böylece toplam yük trafiği, yıllık bazda %5,1 artış göstererek 1 milyon 869 bin 382 ton seviyesine ulaşmıştır.

“E-TİCARET CİDDİ BİR İVME KAZANDI”

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Havayolu Çalışma Grubu Başkanı Serkan Eren’e göre, Türkiye, hava kargo taşımacılığında e-ticaret kaynaklı yeni bir döneme girmiştir. Eren’e göre, “E-ticaret ciddi bir ivme kazanmıştır. Geleneksel havalimanı-havalimanı taşımacılığının yerini kapıdan kapıya teslimatlar almıştır.”

TÜRKİYE, TRANSİT HUB OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

Serkan Eren, Türkiye’nin e-ticaret kaynaklı dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirterek, İstanbul Havalimanı’nda açılacak FedEx ve Trendyol tesislerinin bu duruma örnek olduğunu vurgulamıştır. Eren’e göre, “Türkiye, özellikle THY ve MNG gibi güçlü havayolu şirketleri sayesinde bir transit hub olma yolunda ilerlemektedir. E-ticaret taşımaları hem ülkeye hem de Avrupa’ya büyük trafik getirmektedir.”

“3-5 GÜNDE TESLİMAT YAPILABİLİYOR”

Eren’e göre, Türkiye’nin esnek yapısı sayesinde Çin’in farklı noktalarından yük toplayıp Avrupa’ya taşıma konusundaki ivmesi artmaktadır. Eren, “Eskiden Çin’den sipariş verildiğinde aylarca beklenirdi. Şimdi ise 3-5 gün gibi kısa sürede teslimat yapılabilmektedir. Bu durum, hava kargoyu daha çekici hale getirmektedir.”

BİR UÇAK ALMAK İSTESENİZ 5-6 YIL BEKLEMENİZ GEREKİYOR

E-ticaretteki hızlı büyümeye karşın, hava kargo alanında arz sıkıntıları yaşanmaktadır. Yeni bir uçak almanın maliyetli ve uzun bir süreç olduğuna dikkat çeken Serkan Eren, “Bugün bir uçak almak isteseniz 5-6 yıl beklemeniz gerekmektedir. Bu durum, arz-talep dengesini zorlamaktadır. Dolayısıyla esnek çözümler ve havayolu-karayolu kombinasyonları daha da önem kazanacaktır.”

“ARAP ÜLKELERİNDEN GELEN TALEPLERDE YAVAŞLAMA YAŞANIYOR”

Geçtiğimiz yıllarda Arap ülkelerinden gelen e-ticaret talepleri dikkat çekmişti. Trendyol gibi yerli şirketlerin altyapı yatırımları, Türk havalimanlarını Ortadoğu’nun hub’ı haline getirmişti. Ancak Son dönemlerde Uzak Doğulu e-ticaret platformlarının sahneye çıkmasıyla taleplerde yavaşlama yaşanmaktadır. Eren, “Arap ülkelerinden gelen taleplerde bir miktar yavaşlama yaşanıyor. Türkiye, bu değişimde önemli bir rolu üstlenmeye devam ediyor.”

Related Posts

Altının gramı güne yükselişle başladı! İşte altında son rakamlar (03 Temmuz 2025)

Dün ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,2 değer kazanarak 4 bin 285 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0 …

AKP emekliye vermediği parayı köprü ve otoyol yapan müteahhitlere ödeyecek: İşte kanıtı

Temmuz ayı gelir gelmez zamlar sıralandı. Döviz kurlarındaki yüksek nedeniyle İstanbul’da köprü ve otoyollara örtülü zam geldi. Peki zamlar sonrası otoyol ve köprü ücretleri ne oldu? Hazine her araç için şirketlere ne kadar ödeyecek? İşte detaylar…

Türk Eximbank’tan 500 milyon dolarlık tahvil ihracı

Türk Eximbank, 3 yıl vadeli 500 milyon dolarlık tahvil ihracıyla yılın ikinci çeyreğinde uluslararası piyasada işlem gerçekleştiren ilk finans kuruluşu oldu.

İran-İsrail savaşı gübreyi vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘haziran ayı üretici-market fiyatları’ ile ‘aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri’ değerlendirdi. Bayraktar, “Türkiye kimyasal gübre hammaddelerinin yüzde 90’ından …

Bugün son gün: 140 bin lira ceza ödemeyin!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yeni zorunlulukta 30 Haziran son gün. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmayan kullanıcılar, 7 bin TL ile 140 bin TL …

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Mevduat faizlerinde değişim kapıda!

Enflasyon verilerinin açıklanmasına sayılı günler kala, ödemelerde yaşanacak değişiklikler yakından takip ediliyor. Bu süreçte açıklanacak enflasyon verisi, bankada parası olanları da etkileyecek. 3 Temmuz’da açıklanacak verinin faiz indirimi beklentisini artırması durumunda mevduat kazançlarında düşüş yaşanabilir. İşte en yüksek faiz veren bankalar ve 1 milyon TL’nin güncel getirisi…