Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Rutin Değişiklikler Demans Belirtilerini Tetikleyebilir

SurreyLive’da yayımlanan bir köşe yazısına göre, demans uzmanları, tatil gibi alışılmadık zamanlarda hastalığın ilk işaretlerinin daha belirgin hale gelebileceğini belirtiyor.

Alzheimer Derneği’nin Demans Destek Hattı’ndan uzman Hollie Wynde’a göre, günlük rutinlerdeki değişiklikler demans hastaları için son derece zorlayıcı olabilir. Yeni bir manzara, yön kaybı ve tanıdık olmayan ortamlarda bulunmak, bilişsel zorlukları artırabilir.

Wynde, “Demans hastaları için en ufak bir değişiklik bile oldukça zorlayıcı olabilir ve günlük yaşamlarını derinden etkileyebilir” diyor.

Erken belirtiler arasında hafıza kaybı, düzensiz düşünce yapısı, konsantrasyon sorunları, iletişim veya görsel algı bozuklukları, ruh hali değişiklikleri, zaman ve mekân algısında bozulmalar bulunuyor.

Bu belirtiler genellikle yaşlılık belirtileriyle karıştırılsa da, tatil gibi farklı ortamlara girildiğinde bu işaretler daha belirgin hale gelebiliyor.

Seyahat Planlaması Önemli

Alzheimer Derneği, hastalara seyahat etmemeleri yönünde bir uyarıda bulunmuyor. Aksine, doğru şekilde planlanan bir seyahatin mümkün olduğunu vurguluyor.

Wynde’a göre, çevresel değişiklikler kafa karışıklığına neden olabilir. Bu nedenle bilindik bir tatil yeri seçmek ve günlük rutinlerdeki aksaklıkları en aza indirmek faydalı olacaktır.

Uzmana göre, hastanın ihtiyaçları, yetenekleri, güvenliği ve tercihleri doğrultusunda planlama yapılması; hem hasta hem de refakatçileri için seyahati daha konforlu ve güvenli hale getirecektir.

Related Posts

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar. 

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı enfeksiyona neden olurken gündelik yaşamı olumsuz şekilde etkiliyor: Gereksiz operasyonlar tedaviyi zorlaştırıyor

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Uzmanlar, özellikle bebeklik çağında erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yaptı.