Bugün son gün: 140 bin lira ceza ödemeyin!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yeni zorunlulukta son gün 30 Haziran. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmayan kullanıcılar, 7 bin TL ile 140 bin TL arasında özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacak.

VERGİSEL AVANTAJLAR RİSKE GİRİYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve akaryakıt piyasasında şeffaflığı artırmak için UTTS’yi hayata geçirdi. Sisteme geçmeyen taşıtlar için akaryakıt giderleri beyan edilemeyecek, dolayısıyla vergi avantajı kaybedilecek. 1 Temmuz itibarıyla UTTS olmadan alınan fişler hiç düzenlenmemiş sayılacak.

AKARYAKIT İSTASYONLARI HAZIR

Türkiye genelinde 10 binden fazla akaryakıt istasyonu UTTS sistemine geçiş yaptı. Sistemin altyapısı tamamlanan istasyonlarda TTB montajları gerçekleştiriliyor. Henüz geçiş yapmamış bazı istasyonlarda ise donanım montaj süreci devam ediyor.

HANGİ TAŞITLAR ZORUNLU KAPSAMDA?

Vergi mükelleflerinin kiralama yoluyla edindikleri, işletmeye dahil ve işte kullanılan tüm taşıtları kapsayan sistemde, her araca TTB cihazı, her istasyona ise en az 1 Tabanca İletişim Modülü (TİM) ve 2 Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) takılması zorunlu.

Sistem sayesinde taşıtın plaka bilgisi elle girilmeden, otomatik olarak Ödeme Kaydedici Cihaz (ÖKC)’ye iletiliyor. Fiş üzerinde UTTS kapsamında olduğu bilgisi yer alıyor.

“MÜKELLEFLER 30 HAZİRAN’A KADAR MONTAJI TAMAMLAMALI”

Konuya ilişkin AA’ya açıklama yapan teknisyen Alperen Kumbasar, sistemin işleyişine dair şu bilgileri verdi:

“Vergi mükelleflerinin kullandığı araçlara TTB takmak zorunlu. UTTS sistemine dahil olmayan taşıt sahipleri, 1 Temmuz’dan itibaren ceza riskiyle karşılaşacak ve fişlerini gider olarak gösteremeyecek.”

Kumbasar, sistemin işleyişini şu şekilde özetledi:

“Vatandaş, utts.gov.tr üzerinden aracını kaydediyor, sistem QR kod ve montaj bilgisi üretiyor. Bu bilgilerle istasyona gelen kullanıcı, cihaz montajını yaptırıyor. Pompa sistemleri TTB’yi otomatik olarak algılıyor ve plaka bilgisi ÖKC’ye iletiliyor.”

CEZALAR AĞIR: 7 BİN TL’DEN 140 BİN TL’YE

UTTS Tebliği’ne göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflere Vergi Usul Kanunu kapsamında özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Cezalar, ihlalin niteliğine ve sayısına göre 7 bin TL’den başlayıp 140 bin TL’ye kadar çıkabilecek.

Gelir İdaresi, cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için tüm taşıt sahiplerini 30 Haziran 2025 tarihine kadar montaj işlemlerini tamamlamaya çağırdı.

Related Posts

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Mevduat faizlerinde değişim kapıda!

Enflasyon verilerinin açıklanmasına sayılı günler kala, ödemelerde yaşanacak değişiklikler yakından takip ediliyor. Bu süreçte açıklanacak enflasyon verisi, bankada parası olanları da etkileyecek. 3 Temmuz’da açıklanacak verinin faiz indirimi beklentisini artırması durumunda mevduat kazançlarında düşüş yaşanabilir. İşte en yüksek faiz veren bankalar ve 1 milyon TL’nin güncel getirisi…

Gram altında düşüş sonrası yeni tahmin! Nedeni belli oldu

Altın fiyatları geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeleri test ettikten sonra düşüş trendine girdi. Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında ateşkesin sağlanmasıyla fiyatlarda düşüş derinleşti. Peki altın fiyatlarında gerileme sürecek mi? Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için rakam vererek, ‘Önümüzdeki 2 hafta içerisinde test edebilir’ dedi. İşte detaylar… 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını ama piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki …

Tesla’nın ABD ve Avrupa başkanını kovduğu anlaşılıyor

Omead Afshar, Tesla’nın ABD ve Avrupa’daki işlerini yönetmek üzere sonbaharda Tesla yönetimine terfi etti. Tesla atamayı resmi olarak hiçbir zaman onaylamadı ancak Afshar’ın ekim ayında terfisiyle ilgili ABD’den güvenilir raporlar vardı . Yönetici …

İstanbul’da meyve fiyatları rekor seviyeye tırmandı

İstanbul’da meyve fiyatları yükseldi. Fiyat artışının temel nedeni ise Nisan ayında üretim bölgelerinde yaşanan don olayları. Meyve rekoltesinin düşmesi, piyasaya çıkan meyve miktarını azaltarak fiyatların yükselmesine yol açtı. Üretimin az olması …

Hangi hisseler kazandırdı, hangileri kayıp yazdı? BIST 100’de haftalık performans

Borsa İstanbul’da 24–27 Haziran haftasında yatırımcısını memnun eden ve en çok kaybettiren hisseler belli oldu. BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,19 değer artışıyla tamamlarken, bazı hisseler öne çıktı; bazıları ise dikkat çeken düşüşler yaşadı. BIST …