Kusursuz şekilde korunmuş halde bulundu: Zaman makinesinden çıkmış gibi…

Keşfedilen fosil, yaklaşık 69 milyon yıl önce yaşayan Vegavis iaai türüne ait. Bu, dev bir asteroitin Dünya’ya çarpmasıyla tüm dinozorların yok olmasından yaklaşık 2 milyon yıl öncesine dayanıyor. Araştırmacılar, bu kuşun, modern su kuşlarının atalarından biri olabileceğini düşünüyor.

Vegavis, uzun ve ince bir gagaya, güçlü çene kaslarına ve günümüz kuşlarından farklı bir beyin yapısına sahipti. Paleontologlar uzun süredir bu türün modern kuşlarla akraba olup olmadığını tartışıyordu. Ancak şimdi, bulunan eksiksiz kafatası, bu sorulara yanıt verebilir.

Araştırmanın baş yazarı Christopher Torres, Vegavis fosilinin paleontologlar arasında büyük tartışmalara yol açtığını belirterek “Bu yeni keşif, modern kuşların evrim ağacındaki yerini belirlememize yardımcı olacak” dedi.

Bu fosil, Antarktika’nın modern kuşların ataları için güvenli bir sığınak olabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, Antarktika’nın o dönemde daha ılıman bir iklime ve zengin bitki örtüsüne sahip olduğunu ve bu durumun, türlerin kitlesel yok oluştan sağ çıkmasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Bilim insanları, fosili incelemek için X-ray mikro-bilgisayarlı tomografi teknolojisini kullandı. Bu sayede, Vegavis’in kafatası, beyin yapısı, damak kemiği ve çene yapısı 3D olarak dijitalleştirildi. Araştırmalar, bu kuşun modern ördek ve kazlara benzediğini, ancak güçlü çene yapısı ve ince gagasıyla daha çok dalgıç kuşlarına (karabatak ve dalgıç kuşları gibi) benzediğini gösterdi.

En dikkat çekici özelliklerinden biri ise, burun bölgesinde gelişmiş bir tuz bezine sahip olması. Bu yapı, deniz kuşlarının fazla tuzu vücutlarından atmasına yardımcı olur ve deniz canlılarıyla beslenen kuşlarda yaygındır. Bu özellik, Vegavis’in deniz ekosistemine uyum sağlamış bir tür olduğuna işaret ediyor.

Araştırmacılar, Antarktika’nın geç Kretase döneminde modern kuşların evriminde kilit bir rol oynadığını düşünüyor. Bugüne kadar Arjantin ve Madagaskar gibi yerlerde keşfedilen fosiller, uzun kuyruklu ve dişli, günümüz kuşlarından çok farklı türler içeriyordu. Ancak Antarktika’da bulunan Vegavis fosili, modern kuşlara çok daha yakın bir türün yaşadığını gösteriyor.

Related Posts

Yapay zekanın sızamayacağı bir altyapı geliştirildi

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan internet altyapısı şirketi Cloudflare, “internetin kurallarını değiştirdiğini” söylüyor.

BMW, Mercedes ve VW’den ortak hamle: Çinli rakipler için oyun değişiyor!

Yıllarca birbirlerine rakip oldular. Şimdi aynı masadalar… BMW, Mercedes ve Volkswagen, Çinli üreticilere karşı beklenmedik bir yazılım ittifakı kurdu.

Bilim adamları Ay’da trilyon dolarlık ‘hazine’ buldu

Yeni bir araştırmaya göre, Ay’daki 6 bin 500 krater, paladyum veya iridyum gibi diğer değerli cevherlerin yanı sıra önemli miktarda platin içeriyor.

YouTube Shorts’a Google Lens desteği geliyor

YouTube, kısa video platformu Shorts’a Google Lens özelliğini entegre edeceğini duyurdu. Bu yeni özellikle birlikte izleyiciler, Shorts videoları sırasında ekranı durdurup ilgilerini çeken bir nesne ya da yer üzerine tıklayarak Google Lens …

İkinci el otomobilde rüzgar tersine döndü: Nisan ayında zirve yaptı

Sıfır araç fiyatlarındaki artış ve yaklaşan yaz tatili dönemi ikinci el araç pazarını yeniden hareketlendirdi. Nisan ayında ikinci el otomobil satışları, mart ayına kıyasla yüzde 16.10 artarken, Nisan 2024’e göre yüzde 25.03 oranında arttı ve 644 bin 473 adede ulaştı.

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.