TCMB’den “Parasal Sıkılaşma, Temerrüt Riski ve Firmaların Konut Satışı” analizi

Reel Sektör Firmalarının Parasal Sıkılaşma Sürecindeki Durumu İncelendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Ünal Seven ve ekibi, “Parasal Sıkılaşma, Temerrüt Riski ve Firmaların Konut Satışı” analizini tamamladı. Analiz, Merkezin Güncesi’nde yayımlandı ve reel sektör firmalarının son parasal sıkılaşma dönemi sürecindeki durumlarını ele aldı.

Analize göre, parasal sıkılaşma dönemlerinde firmaların risklilik düzeyinde artış yaşandığı tespit edildi. Bu artışın, firmaların sıkılaşma öncesindeki finansal durumlarına bağlı olduğu belirtildi. Son dönemde firmaların temerrüt riskini azaltmak için varlık satışlarına yönelip yönelmedikleri incelenirken, özellikle konut satışlarına odaklanıldı.

2009 yılından itibaren artış trendi gösteren mali borçların toplam aktiflere oranının 2023 yılında tarihsel ortalamaların altında olduğu görüldü. Aynı zamanda faaliyet kar marjının yüksek seviyede seyrettiği, net döviz pozisyon açığının ise azaldığı belirtildi. Ancak son dönemde karlılıkta yaşanan düşüş ve döviz pozisyon açığındaki artış dikkat çekti.

Analizde, reel sektörün son sıkılaşma dönemine güçlü finansal durumla girmesinin, temerrüt göstergelerinde belirgin bir artış yaşanmamasına etki ettiği vurgulandı. Ayrıca, konut stokuna sahip inşaat firmalarının da nakdi varlıklarını güçlendirmek için konut satışlarını artırabileceği üzerinde duruldu.

“Son Dönemde Toplam Konut Satışlarında Gerçek Kişilerin Payı Arttı”

Analizde, takipteki kredilerin ticari kredilere oranının düşüş gösterdiği, reel sektörün temerrüt oranlarında belirgin bir artış olmadığı ve toplam konut satışlarında artış yaşayan gerçek kişilerin payının yükseldiği ifade edildi. Bu durumların, firmaların sıkılaşma dönemlerine güçlü finansal durumlarla girmesinin etkili olduğunu gösterdiği belirtildi.

Analiz sonucunda, reel sektör firmalarının son sıkılaşma sürecinde temerrüt oranlarında belirgin bir artış yaşanmadığı ve sıkılaşma öncesindeki güçlü finansal durumlarının bu durumda etkili olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca, toplam konut satışlarındaki payın azalması da firmaların temerrüt riskini azaltma yönünde attığı adımları destekledi.

Related Posts

‘Güven ortamı ekonomiye yarar’

İş dünyası, PKK’nın silahlarını teslim etmesi sürecinin kapsayıcı bir kalkınma zeminini de beraberinde getireceğini değerlendirdi.

Avrupa Trump’a anında cevabı verdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 1 Ağustos’tan itibaren Avrupa Birliği (AB) ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere yüzde 30 oranında gümrük vergisi uygulanacağını açıklamasının ardından, Brüksel’den net bir yanıt geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von …

Fatin Rüştü Karakaş TMSF başkanı olarak atandı!

Türkiye’nin finansal denetim ve tasfiye mekanizmalarının başında yer alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yeni atama kararıyla yeniden Fatin Rüştü Karakaş’a emanet edildi. Bu görevlendirme, Cumhurbaşkanı imzasıyla 12 Temmuz 2025 tarihli Resmi …

Türk Hava Yolları ve Airlink havayolu ortak uçuş anlaşmasına imza attı

Türk Hava Yolları, Afrika kıtasındaki varlığını güçlendirmek amacıyla Güney Afrika merkezli Airlink ile kapsamlı bir kod paylaşım anlaşmasına imza attı. 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek olan anlaşmanın imza töreni, Airlink’in Johannesburg’taki Genel Yönetim Merkezi’nde, her iki şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bunun da suçlusu Trump! Kahvenin de tadı kaçıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Brezilya’dan ithal edilen kahveye yüzde 50 gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından kahve fiyatlarında hızlı bir artış yaşandı. New York’ta işlem gören Arabica türü kahve fiyatları bir günde %3,5 oranında …

TCMB petrol fiyatlarındaki değişimin enflasyona etkisini analiz etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesinde, “Uluslararası Petrol Fiyatlarının Tüketici Fiyatlarına ve Cari Dengeye Yansımaları” başlıklı bir analiz yapıldı.