Ekonomi

Trafikten men edilen araçlar için kritik 6 ay kararı

Trafikten men edilen ya da sahipsiz olarak bırakılan araçlarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi. Milli Emlak Genel Tebliği kapsamında yapılan değişiklikle, bu tür araçların satış süreci netleştirildi. Artık, trafikten men edildiği ya da buluntu tutanağı düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içinde teslim alınmayan veya sahipleri tarafından aranmayan araçlar, Milli Emlak birimleri tarafından satışa çıkarılacak.

Araç Satış İşlemlerinde Yeni Düzenleme Yürürlüğe Girdi

Önceki uygulamada, araçların 6. aydan sonra hızla satılması planlanıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte, araçların satış işlemleri, trafik birimlerinin ilgili idareye bildirimde bulunduğu tarihten itibaren en geç 5 ay içinde tamamlanacak. Bu sayede işlemler daha düzenli ve takvime bağlı bir şekilde yürütülecek.

Şerhli Araçlar: Durum ve Bildirim Süreci

Satış öncesinde, adresleri tespit edilebilen araç sahiplerine satışla ilgili bilgiler aktarılacak. Şerh, rehin, haciz gibi kayıtlara sahip araçların siciline doğrudan müdahale edilmeyecek, ancak ilgili kurumlara bilgi verilecek. Satışı tamamlanan araçlardaki tüm şerhler, yeni sahibinin adına tescil işlemi sırasında kaldırılacak.

Borçlar Eski Sahiplerine Ait Olacak

Araçla ilgili vergi, ceza, prim gibi borçlar satın alan kişiye yansıtılmayacak. Bu tür yükümlülükler, satış bedeli üzerinden eski sahibe ait olacak. Dolayısıyla, aracı satın alan kişi borçsuz bir şekilde aracı teslim alacak.

Satılmayan Araçlar MKE’ye Devredilecek

Yapılan düzenlemede, iki kez ihaleye çıkarılmasına rağmen satılmayan araçlar için bir yol haritası belirlendi. Bu tür araçlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirleyeceği bedel karşılığında Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ’ye devredilebilecek.