Yap, işlet, yıllarca devretme!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu: Yap-İşlet-Devret Projesi Neden Devredilmedi?

Yap-İşlet-Devret projeleri, bütçelere yük oluşturmasıyla sıkça tartışmalara konu oluyor. 20 Nisan 2012 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen ve ICA Ortak Girişimi konsorsiyumu tarafından kazanılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Odayeri-Paşaköy Kesimi projesi için işletme süresi, 8 Mayıs 2014 tarihinde başlamıştı. Ancak, 28 Temmuz 2024’te (1 sene önce) süresi dolan bu proje hala kamuya devredilmedi ve yüklenici şirketler tarafından işletilmeye devam ediliyor.

Neden Henüz Devredilmedi?

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, şirketlerle yapılan 10 yıl 2 ay 20 günlük anlaşmanın bir yıl önce sona erdiğini ve şirketlerin her yıl 1 milyar doların üzerinde ödeme almaya devam ettiğini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolun kamuya devrinin 2028’de gerçekleşeceğini açıkladı. Karasu ise bu durumun şirketlere 4.5 milyar dolarlık fazladan ödeme yapılacağı anlamına geldiğini ve vatandaşın cebinden 180 milyar TL’nin fazladan çıkacağını dile getirdi. Sürenin 2024’te sona ermiş olmasına rağmen niçin 2028’e kadar devredilmediğinin açıklanması gerektiğini vurgulayan Karasu, sözleşmede değişiklik olup olmadığı, varsa içeriğinin ne olduğu, değişiklik yapılmasına dair yasal dayanakların ne olduğu ve bu paranın hangi bütçeden ödeneceği gibi sorular sordu.

IC İçtaş İnşaat, Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüklenici firma olarak görev alırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi, Antalya Havalimanı, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyol Projesi, Kirazlı-Halkalı metro hattı projesi gibi projeleri de IC İçtaş ile Astaldı ortaklıkları gerçekleştiriyor. ABD’deki 32 katlı New York Türkevi’nin maliyeti ise IC İçtaş İnşaat tarafından 291 milyon 260 bin 400 dolar olarak gerçekleştirildi.

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında geriledi (25 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 43,44 puan ve yüzde 0,41 azalışla 10.645,61 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 35,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,65 …

Merkez Bankası politika faizini düşürdü: Piyasalar karara nasıl tepki verdi?

Merkez Bankası, temmuz ayı faiz kararını açıkladı. Kararın ardından döviz kurları ve altın fiyatlarında hareketlilik yaşandı.

MÜSİAD: Vergi sistemi adaletsiz

MÜSİAD Başkanı Burhan Özdemir, vergi sisteminde büyük bir adaletsizlik olduğunu belirterek, 2025’in ilk yarısında çalışanlardan 1 trilyon 154 milyar TL gelir vergisi kesildiğini, beyana dayalı işletme gelirlerinden ise sadece 70 milyar TL vergi toplandığını söyledi.

Vodafone Business dijital sipariş yönetimi ile Pizzalazza ve Saloon Burger’in müşteri memnuniyetini artırdı

En iyi müşteri deneyimini sunmaya odaklanan Vodafone Business, Türkiye’nin önde gelen hızlı servis markalarından PizzaLazza ve Saloon Burger’in teknoloji çözüm ortağı oldu.

Alman devlerinden ‘Made for Germany’ yatırım girişimi

Almanya’da 61 şirket ülkeye yatırımcı güvenini artırmak için ortak “Made for Germany” girişimi başlatarak, 2028’e kadar 631 milyar avro yatırım yapacaklarını duyurdu.

Elektrikli otomobillerde ÖTV yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi

Elektrikli otomobillerde ÖTV yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi