Yapay zekayı kullanarak İzmir’i çocuk gözüyle anlattılar

İzmir’de Dijital Hikaye Atölyesi: Çocuklar Hayallerini Teknolojiyle Buluşturdu

İzmir’de gerçekleştirilen ‘Hayalden Kitaba: Düşlerini Kodlayan Çocuklar Atölyesi’ projesine 4 pilot okuldan 5’inci sınıf öğrencileri katıldı. Bu atölye sayesinde çocuklar, hayal güçlerini kullanarak kaleme aldıkları hikayeleri yapay zeka araçlarıyla dijital formata dönüştürme fırsatı buldular. EBA İçerik Geliştirme Ekibi Robokod Hayalden Kitaba: Düşlerini Kodlayan Çocuklar Atölyesi Koordinatörü Gürnüş Öztürk, projenin odak noktasında İzmir’in ve çocukların olduğunu vurgulayarak, çocukların doğal olarak teknolojiyi benimsediklerini belirtti. Öğrencilerden İzmir’i anlatmalarını ve kentle ilgili hikayeler oluşturmalarını istediklerini dile getiren Öztürk, öğrencilerin farklı unsurlar üzerinde araştırmalar yaparak kendi karakterlerini yarattıklarını ifade etti. Her öğrencinin kendine özgü kahramanı olduğunu ve bu kahramanlar aracılığıyla öykülerini dijital ortama taşıdıklarını belirten Öztürk, öğrencilerin hikayelerini oluştururken İzmir’in tarihi yerlerinden, yiyeceklerinden ve folklorundan ilham aldıklarını paylaştı.

‘Hayal Güçlerini Kullandılar’

Öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak mekanları ve kahramanları tasarladıklarını belirten Gürnüş Öztürk, projenin sonunda dijital ortamda bir kitabın yayınlanacağının müjdesini verdi. Öğrencilerin yazdıkları hikayelerin diğer çocuklar tarafından okunabileceğini vurgulayan Öztürk, bu sayede öğrencilerin hikayelerini daha geniş bir kitleyle paylaşma fırsatı bulacağını söyledi.

‘Yazdıklarını İlk Kez Farklı İnsanlar da Okuyacak’

30 Ağustos Ortaokulu Bilişim Öğretmeni Fatma Kırcalı, projeye başladıklarında öğrencilerin teknolojiye adapte olabileceğine dair endişeler taşıdığını ancak öğrencilerin projeyi büyük bir ilgiyle karşıladığını söyledi. Öğretmenlerin de Canva kursları aldığını ve öğrencilerin bu programdan en iyi şekilde faydalandığını belirten Kırcalı, öğrencilerin yazılı içeriklerini yapay zeka araçlarıyla görselleştirmenin hikayelerini daha etkileyici hale getirdiğini aktardı.

Türkçe Öğretmeni Neşe Kaya Toker, öğrencilerin proje sayesinde yazmaya olan ilgilerinin arttığını ve hikaye yazmanın ötesinde hikayelerini paylaşmanın heyecan verici olduğunu kaydetti.

‘Yavru Bir Serçenin Gözünden İzmir’

Atölyeye katılan 5’inci sınıf öğrencileri de projeye verdikleri özgün yorumlarla dikkat çektiler. Ali Tuğra Çalışkan, ‘Yer altındaki İzmirli’ isimli hikayesinde kültürel mirasa vurgu yaparak yazmaya ilgi duyduğunu belirtti. Diğer öğrencilerin de İzmir’in tarihi ve kültürel dokusunu kendi bakış açılarıyla yansıttıkları hikayeleri büyük bir heyecanla kaleme aldıkları öğrenildi.

‘Atatürk ile Dertleşen Bir Kız Çocuğunun Hikayesi’

Öğrenciler arasında yer alan Uras Kırhan, Ayşenaz Çatın ve Berrin Sakallıoğlu da kendi özgün hikayelerini yazarak projeye katkıda bulundular. Kırhan’ın ‘İzmir’de Macera’, Çatın’ın ‘Alzheimerlı Anneanne’ ve Sakallıoğlu’nun ‘Sarah Almanya’dan İzmir’e’ isimli hikayeleri, diğer öğrencileri ve öğretmenleri etkilemeyi başardı.

Related Posts

Mutlak butlan nedir? CHP Kongresi için konuşulan siyasette mutlak butlan ne demek? Detaylı bilgiler

Mutlak butlan tartışması devam ediyor. Son günlerde Türk siyasetinin gündemine oturan ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kurultayı ile ilgili tartışmalarda sıkça duyulan mutlak butlan, anlamı ile merak konusu oluyor. Peki, hukuki bir kavram olan mutlak butlan ne anlama geliyor ve siyasetteki yansımaları neler? Mutlak butlanın tanımı, hukuki sonuçları ve CHP Kurultayı bağlamındaki önemi hakkında detaylı bilgiler

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girecek adaylar, sınav yerlerini öğrenmek için giriş belgelerine kilitlenmiş durumda. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Oda ve borsalarda uygulamalı eğitim

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve üniversite-sektör iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla 21 Nisan’da imzalanan “Meslek Yüksekokulları Eğitim İş Birliği Protokolü” kapsamında Türkiye genelinde 103 üniversitedeki 388 meslek yüksekokulu (MYO), bulundukları il ve ilçelerdeki TOBB’a bağlı 367 oda ve borsa ile eşleştirildi.

AYT’de müfredat dışı soru!

MEB’in öğrencilere okunmasını tavsiye ettiği, “100 Temel Eser” içinde ve müfredatta yer almayan, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki ekonomik yolsuzluklar ile bunu ortaya çıkarmaya çalışan gazeteci Mahmut Ersoy’un öldürülmesini konu alan Attila İlhan’ın, “Kurtlar Sofrası” adlı romanından soru soruldu.

Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

Her hafta cuma günü yayımlanan bu ajandada, o hafta İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılacak sanat etkinlikleri derleniyor

Son ders zili yarın çalacak: Yaklaşık 20 milyon öğrenci yaz tatiline giriyor

Yaklaşık 20 milyon öğrenci için yarın ders zili bu kez yaz tatili için çalacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrenciler, 2024-2025 eğitim öğretim yılını tamamlayarak 79 günlük tatil sürecine girecek. Karnelerin dağıtılmasıyla birlikte öğrenciler uzun bir maratonun ardından dinlenmeye çekilecek. Yeni eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül 2025’te başlayacak.